WONDEN

Een wond is een beschadiging van de huid die is ontstaan door een trauma of ziekte (bijvoorbeeld door een slechte doorbloeding van de huid). Er zijn veel verschillende vormen van wonden:​

 

Doorligplek (decubitus)

Een doorligplek is een beschadiging van de de huid die is ontstaan op een plek waar een bot uitsteekt. De wond wordt veroorzaakt door constante druk op één plek, omdat u te lang in dezelfde houding ligt. Hoe mobieler en actiever u bent, hoe minder groot de kans is dat u last krijgt van een doorligplek. Er zijn een aantal risicofactoren zoals: een hogere leeftijd, slechte voeding (door wat voor reden dan ook), de lichaamstempratuur en een minder goede algemene gezondheidstoestand. Een doorligplek komt vaak voor op het stuitje en de hielen.

 

Diabetische voet
Bij mensen met diabetes (suikerziekte) functioneren de gevoelszenuwen in het lichaam minder goed, waardoor pijnsignalen niet goed meer kunnen worden waargenomen. Onder een diabetische voet horen alle voetafwijkingen die zijn ontstaan als gevolg van stofwisselingsziekten in combinatie met suikerziekte. 

 

Open been (ulcus cruris)

Een open been is een chronische wond aan het onderbeen. Een open been ontstaat vaak als gevolg van het niet goed sluiten van de kleppen in de aderen, waardoor het bloed terug kan stromen en zich daar kan verzamelen in de onderkant van je benen of door spataderen. De huid bij een open been is erg kwetsbaar en wonden kunnen spontaan ontstaan. 
 

Brandwonden

Bij een brandwond is de huid en het weefsel beschadigd door warmte, elektriciteit of een chemische stof. Hoe erg een brandwond is, hangt af van de grootte, diepte en plaats van de wond. Het lichaam kan de opperhuid uit zichzelf herstellen, maar de lederhuid niet. Doordat de huid beschadigd is kunne bacteriën eenvoudig binnendringen en zo infecties verzorgen.

Oedeem

 Bij oedeem is er vocht te vinden op plekken in het lichaam waar het normaal niet tot nauwelijks te vinden is.

Acne

Acne is een ontstekingsziekte van de huid. Er zijn veel verschillende oorzaken en soorten van acne.

Littekens

Er zijn verschillende soorten littekens zoals: atrofische, hypertrofische, keloïd littekens en striae.

Contact

Tamara Klaasse | Hendrik-Ido-Ambacht

0639087760 | infosmoelwerk@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Bedankt voor de inzending!