Vitamines in huidverzorging | Wat moet je weten?

Vitamine A, vitamine B, Vitamine C, raak jij het overzicht in alle vitamines ook kwijt? Je kunt vitamines vaak vinden in huidverzorging, maar natuurlijk ook in wat we eten. Het lichaam kan zelf geen of nauwelijks vitaminen aanmaken, waardoor ze essentieel zijn in onze voedingstoffen. In deze blog kun je alles lezen wat je moet weten over vitamines en wat ze doen voor onze huid.

Vitamine A

Vitamine A is een vitamine wat onder veel mensen een favoriet, ook wel bekend als retinol. Allereerst stimuleert vitamine A de celvernieuwing in de bovenste laag van de huid (de opperhuid). In de middelste laag van de huid (de lederhuid) ondersteund vitamine A de collageenproductie, waardoor de huid elastischer wordt, fijne lijntjes en rimpels worden vermindert, de huid steviger wordt en hyperpigmentatie wordt verminderd.


Vitamine A (retinol) heeft een exfoliërend effect. Lees de blog Exfoliëren | wat is het voor meer informatie over exfoliëren. Een product met retinol kun je nooit in een keer iedere avond gaan gebruiken, je moet hem opbouwen, zodat je geen schade aanricht aan je huid. Retinol maakt de huid gevoelig voor de zon, smeer daarom altijd een SPF na het gebruik van retinol in je verzorgingsproducten. Vitamine A vind je in voedingsproducten zoals:

- Vlees, vis en melk

- Wortel en bladgroenten


Vitamine B3

Als je vitamine B3 niet ziet staan op de ingrediëntenlijst, dan staat er misschien wel niacinamide. Vitamine B3 kan worden ingezet bij huidproblemen zoals: acne, huidveroudering, pigmentverstoringen en rosacea. Vitamine B3 heeft een breed spectrum aan werkzaamheden, zo werkt het:

- Vitamine B3 zorgt voor het repareren van de barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid minder vocht verliest. Doordat de barrièrefunctie wordt gerepareerd is de huid minder gevoelig voor invloeden van buitenaf en is de huid beter gehydrateert.

- Vitamine B3 kalmeert de huid en kan pigmentvlekken verminderen.

- Vitamine B3 werkt ontstekingsremmend en vermindert de talgproductie van de huid.


Vitamine B3 vind je in voedingsproducten zoals:

- Vlees en vis

- Aardappelen en groenten


Vitamine B5

Een andere benaming voor vitamine B5 is panthenol. Panthenol heeft een hydraterende werking, versnelt het cel vernieuwingsproces, heeft een herstellende werking op de barrièrefunctie van de huid. Vitamine B5 helpt bij huidklachten zoals: irritatie, jeuk, luieruitslag en lichte zonneschade. Vitamine B5 vind je in voedingsproducten zoals:

- Ei en vlees

- Groente en fruit


Vitamine C

Vitamine C zorgt voor de aanmaak van collageen, wat essentieel is bij behandeling van huidveroudering. Collageen is nodig om de huid te verstevigen en zorgt er dus voor dat fijne lijntjes en rimpels verminderen. Ook is vitamine C een krachtig anti-oxidant, het werkt namelijk op de vrije radialen (bijv. zonlicht en uitlaatgassen) die de huid willen binnendringen. Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering zoals fijne lijntjes en rimpels. Als laatste maar zeker niet onbelangrijk werkt vitamine C op pigmentvlekken.


Vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Je kunt vitamine E op ingrediëntenlijsten vaak vinden als tocopherol. Net zoals vitamine C is vitamine E een anti-oxidant. Het beschermt namelijk de huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen beschadigen bouwstoffen in de huid zoals: eiwitten, collageen en DNA. Ook beschermt vitamine E tegen UV-straling.

0 reacties

Contact

info@smoelwerk.net /  Tel. 0639087760

Instagram - @smoel.werk

Facebook - smoel.werk

#smoel.werk

Bedankt voor de inzending! We zullen zo snel mogelijk contact op nemen.