Irritatie of allergie | wat is het verschil?

In de praktijk komt het vaak voor dat mensen hun huidproblemen verwarren met elkaar, zo ook met een irritatie of allergie. De huid wordt dagelijks geprikkeld en kan hier goed tegen. De huid heeft van zichzelf een afweersysteem waardoor de huid weer optimaal hersteld. Soms komt het voor dat de huid dit herstelproces niet meer kan uitvoeren. Dit kan komen door bijvoorbeeld overmatige prikkeling.


De symptomen van een allergie en een irritatie lijken heel erg op elkaar: roodheid, bultjes en jeuk. Het is daarom niet zo gek dat mensen het met elkaar verwarren. Het grootste verschil zit hem in de duur van het contact met de stof/het ingrediënt. Bij een allergische reactie ontstaat de reactie al na één keer in contact te zijn geweest met een stof. Bij een irritatie moet je eest meerdere malen in contact zijn gekomen met de stof, zodat de huid hier overgevoelig voor is geworden.


Wat is een allergische reactie?

Als je een allergische reactie hebt ben je, het woord zegt het al, allergisch/overgevoelig voor bepaalde stoffen. Die stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Een allergische reactie is een afweerreactie van het immuunsysteem in het lichaam en ontstaat meestal gelijk na het contact met de stof (soms een aantal uur later). Het lichaam produceert dan witte bloedcellen die de "indringer" gaan bestrijden. Dit kan resulteren in een rode huid, jeuk of plaatselijke zwelling.


Wat is een huidirritatie?

Huidirritatie komt in Nederland veel voor. Bij een huidirritatie is de natuurlijke huidbalans verstoord, waardoor de huid droog wordt en zelfs kan gaan barsten, wat er weer voor zorgt dat de huid kwetsbaarder is voor infecties. Er zijn verschillende oorzaken zoals: stress, voedsel, hormonen, weersinvloeden en contact met irriterende stoffen.

Tips bij een allergische reactie of irritatie

- Probeer uit te zoeken waar deze allergische reactie vandaan komt. Probeer het contact met deze prikkels/allergenen te vermijden en concludeer hieruit of je de juiste prikkel of het juiste allergeen hebt vermeden.

- Probeer voordat u nieuwe make-up/cosmetica koopt, het eerst uit op de arm. Als je daar geen reactie krijgt, kan je het op het gezicht proberen.

- Bij veel jeuk, roodheid of zwelling kan een huisarts een crème of gel voorschrijven.

- Geef de huid de tijd om te herstellen, dus krab niet te veel aan eventuele wondjes of roodheden.

- Als de allergische reactie langere tijd blijft aanhouden, neem dan contact op met de huisarts. Ook bij erger wordende klachten is het belangrijk om contact op te nemen. Er kan eventueel ook een allergietest gedaan worden.Contact

info@smoelwerk.net /  Tel. 0639087760

Instagram - @smoel.werk

Facebook - smoel.werk

#smoel.werk

Bedankt voor de inzending! We zullen zo snel mogelijk contact op nemen.