Exfoliëren | wat is het precies?

Iedereen heeft het er over: je moet je huid exfoliëren! Maar wat is het nu precies? Misschien bestaat je huidverzorgingsroutine al uit behoorlijk wat stappen en denk je: moet deze extra stap er nou nog echt bij? Ja!


Heb je misschien al wel eens van peelen gehoord? Dat is hetzelfde als exfoliëren: de dode huidcellen van je huid verwijderen. De huid exfolieërt zichzelf ook. Iedere 28 dagen vernieuwt de huid zichzelf helemaal. Tijdens dit proces worden de oude, dode huidcellen afgestoten en vervangen door jonge en nieuwe huidcellen.


Waarom exfoliëren?

Nu zul je hoogst waarschijnlijk denken: waarom moet ik nu ineens gaan exfoliëren als mijn huid zichzelf al vernieuwt iedere 28 dagen? Soms moet je de huid een handje helpen om zichzelf nog beter te kunnen ontdoen van dode huidcellen. Ook zorgt het peelen van je huid er voor dat de celvernieuwing gestimuleerd wordt en dat de producten die je erna aanbrengt beter in de huid kunnen trekken.


Voor wie is exfoliëren?

Exfoliëren is bijna voor iedereen! Er bestaan verschillende soorten peelings die je kunt afstemmen op jouw huidtype en huidconditie. Dus heb jij bijvoorbeeld een verouderde huid met fijne lijntjes en rimpels, een huid die acne-gevoelig is of een huid die veel pigmentschade heeft opgelopen door overmatige blootstelling aan de zon? Dan zijn er peelings die jou kunnen helpen!


Wanneer beginnen met exfoliëren?

Het is belangrijk om het proces van exfoliëren op te bouwen. Je kunt alleen op de ze manier in de gaten houden hoe je huid reageert op de exfoliant. Geeft je huid een reactie? Neem dan een stapje terug. In je twintigerjaren kun je het exfoliëren starten, gewoon zelf thuis beginnen met het opbouwen van het exfoliëren. Doe dit gelijkmatig:

- Begin met 1 keer in de 3 a 4 dagen

- Gaat dit goed bouw het dan op tot iedere avond


Vanaf je dertigste is het nogsteeds belangrijk om je routine van exfoliëren aan te houden, maar is het ook aan te raden om eens in de zoveel tijd (de frequentie is af te spreken op basis van behoefte en soort peel) om een fruitzuur- of chemische peeling te laten doen door een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut. Dit zorgt dan net weer voor die extra boost van je huid.


Vanaf je veertigste levensjaar is het belangrijk om nog een tandje bij te zetten met het exfoliëren van je huid. Dit kun je doen door bijvoorbeeld frequenter naar de schoonheidsspecialist/huidtherapeut gaan voor een fruitzuur- of chemische peeling, of misschien wel een microdermabrasie behandeling! Dit is namelijk het moment dat de huid dunner en gevoeliger wordt voor bijvoorbeeld invloeden van buitenaf. Ook begint de huid rond deze leeftijd steeds meer moeite te krijgen met het uit zichzelf verwijderen van dode huidcellen, waardoor ze langer aanwezig blijven op de huid.


Wat is de beste manier om te exfoliëren?

Er zijn 2 manieren om je huid te exfoliëren, namelijk: chemisch en mechanisch exfoliëren.


Mechanisch exfoliëren

Mechanisch exfoliëren is ook wel bekend als scrubben. De dode huidcellen worden verwijdert door middel van een wrijvende en ronddraaiende beweging op de huid, met als tussenstof een peeling.


Chemisch exfoliëren

Bij chemisch exfoliëren wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van zuren. Bij chemisch exfoliëren komt er een chemische reactie tot stand die zorgt voor het vernieuwen en glad maken van de huid. Zuren die veel gebruikt worden zijn: salicylzuur (BHA), melkzuur, glycolzuur (AHA) en retinol.


Kies de juiste exfoliant voor jouw huid

Er zijn veel verschillende exfolianten op de markt die allemaal heel veel magische dingen beloven, maar je moet goed kijken naar de ingrediënten om te bepalen welke peel het beste is voor jouw huid.


Droge huid

Heb je last van een droge huid? Kies dan voor glycolzuur (AHA). Glycolzuur stimuleert de celvernieuwing in de huid, zorgt voor vermindering van fijne lijntjes en zorgt voor hydratatie van de huid. Kijk wel uit met producten die een grove korrel bevatten, die kunnen de huid meestal ongewenst irriteren.


Vette huid met onzuiverheden

Heb je last van een vette huid met onzuiverheden? Ga dan voor salicylzuur (BHA)! Salicylzuur dringt goed door in de poriën, waardoor hij puistjes en mee-eters goed kan verwijderen. Pas op! Ga niet heel enthousiast over-exfoliëren! Dit kan er voor zorgen dat de huidbarrière wordt verstoord en dat de huid te veel talg gaat aanmaken, wat je huid weer vet maakt!


Tips bij exfoliëren

Als je aan de slag gaat met exfoliëren zijn er een aantal tips/regels waar je je aan moet houden om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

- Gebruik altijd een SPF met een hoge factor na het exfoliëren! De huid is na het exfoliëren gevoeliger geworden voor licht en zon.

- Let op huidirritaties zoals: schilfering, droge plekken, strak aanvoelende huid, roodheid en jeuk. Als deze huidirritaties optreden betekend het dat je over-exfolieërt en is het dus belangrijk om een stapje terug te doen.

- Exfolieër niet bij: een verbrande huid, wondjes op de huid, na het harsen, na een chemische peeling, een microdermabrasie behandeling EN als je medicijnen gebruikt zoals roaccutane!


We verkopen cellulose reinigingssponjes, ideaal voor je reiniging, masker of peel! Kijk voor nu even op Instagram in de highlight Producten.


https://www.instagram.com/smoel.werk/

Contact

info@smoelwerk.net /  Tel. 0639087760

Instagram - @smoel.werk

Facebook - smoel.werk

#smoel.werk

Bedankt voor de inzending! We zullen zo snel mogelijk contact op nemen.