Anticonceptie - vriend of vijand?

In Nederland gebruiken zo'n 1,5 miljoen vrouwen een vorm van anticonceptie. De meeste voorkomende reden is natuurlijk bescherming tegen eventuele zwangerschap, maar vrouwen krijgen een vorm van anticonceptie ook vaak voorgeschreven bij extreme menstruatieklachten en bij hormonale acneklachten.


Hormonale acne kenmerkt zich door mee-eters, puisten, pukkels, cysten etc op de kin, kaaklijn en het onderste deel van de wangen. Naast dat anticonceptiemiddellen acne kunnen veroorzaken hebben ze nog meer bijwerkingen zoals:

• Gewichtstoename

• Hoofdpijn

• Stemmingswisselingen


Dat een anticonceptiemiddel bij hormonale acne wordt voorgeschreven is best bijzonder te noemen, er zijn namelijk een aantal vormen van anticonceptie die acne kunnen veroorzaken of acneklachten erger kunnen maken. In een anticonceptiemiddel zoals de prikpil, zitten natuurlijk hormonen. Een van deze hormonen is het hormoon progestageen. Dit hormoon zorgt voor de acneklachten op de huid.


Progestageen is een androgeen hormoon (mannelijk hormoon). Progestageen verhoogt de talgproductie van de talgklieren in de huid, waardoor er meer talg aan de oppervlakte van de huid terecht komt. Komen hier bacteriën bij en heb je bijvoorbeeld al een wondje of een open porie? Dan zou het kunnen gebeuren dat je wondje/porie een puistje wordt.


Kies je voor de prikpil, een hormoonstaafje of een spiraaltje? De kans is groot dat jouw acneklachten alleen maar erger worden. Maar waarom wordt de pil nu voorgeschreven bij vrouwen met acne? De pil - die je slikt - bevat ook het hormoon oestrogeen. Dit hormoon remt de talgproductie in de huid weer en kan er dus voor zorgen dat acneklachten verminderen. Let hierbij wel op welke pil je gebruikt, niet alle pillen bevatten het hormoon oestrogeen. Vraag altijd aanvullend advies aan jouw huisarts.


Hieronder een aantal tips voor hormonale acne. Deze tips zijn te gebruiken als je een vorm van anticonceptie gebruikt, maar ook gewoon last hebt van hormonale acne.


Heb je nu last van een onzuivere huid/ een acne huid? Dan kun je naast je anticonceptie gebruik ook producten gebruiken zoals:

• Het reinigen van je huid is essentieel bij acneklachten, dit om het overmatige talg van je huid te verwijderen en bacteriën te verwijderen die mogelijk ontstekingen kunnen veroorzaken.


• Ook is het belangrijk om een exfoliant te gebruiken. Hiermee verwijderd je de dode huidcellen die je poriën samen met talg kunnen verstoppen.


• Let op voeding. Vermijd zo veel mogelijk zuivel, suiker en koolhydraten. Deze kunnen insulinepieken veroorzaken, wat weer zorgt voor een verhoogde talgproductie - je krijgt last van puistjes.


• Krijg voldoende omega-3 binnen. Omega-3 zorgt voor een versterkte barrière van de huid en werkt ontstekingsremmend.

0 reacties

Contact

info@smoelwerk.net /  Tel. 0639087760

Instagram - @smoel.werk

Facebook - smoel.werk

#smoel.werk

Bedankt voor de inzending! We zullen zo snel mogelijk contact op nemen.