Allergische reactie van de huid| Wat is het precies en wat is de oorzaak?

De aankomende vier weken gaan de blogposts voornamelijk over huidallergieën en huidirritaties. Hierover zul je dan ook iedere zondag een nieuwe post over kunnen lezen! Om het thema van de aankomende vier weken in te luiden, beginnen we deze week met het onderwerp: wat is een allergische reactie van de huid en wat is de oorzaak?


Als je een allergische reactie hebt ben je, het woord zegt het al, allergisch/overgevoelig voor bepaalde stoffen. Die stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Een allergische reactie is een afweerreactie van het immuunsysteem in het lichaam en ontstaat meestal gelijk na het contact met de stof (soms een aantal uur later). Dit kan resulteren in een rode huid, jeuk of plaatselijke zwelling.


Er zijn een aantal stoffen die bij veel mensen allergische reacties veroorzaken zoals:

- Huidschilfers van dieren

- Schimmels

- Cosmetica


Tips bij een allergische reactie

- Probeer uit te zoeken waar deze allergische reactie vandaan komt. Probeer het contact met deze prikkels/allergenen te vermijden en concludeer hieruit of je de juiste prikkel of het juiste allergeen hebt vermeden.

- Probeer voordat u nieuwe make-up/cosmetica koopt, het eerst uit op de arm. Als je daar geen reactie krijgt, kan je het op het gezicht proberen.

- Bij veel jeuk, roodheid of zwelling kan een huisarts een crème of gel voorschrijven.

- Geef de huid de tijd om te herstellen, dus krab niet te veel aan eventuele wondjes of roodheden.

- Als de allergische reactie langere tijd blijft aanhouden, neem dan contact op met de huisarts. Ook bij erger wordende klachten is het belangrijk om contact op te nemen. Er kan eventueel ook een allergietest gedaan worden.
0 reacties

Contact

info@smoelwerk.net /  Tel. 0639087760

Instagram - @smoel.werk

Facebook - smoel.werk

#smoel.werk

Bedankt voor de inzending! We zullen zo snel mogelijk contact op nemen.