PIGMENTVERSTORINGEN

Bij een te veel of te kort aan pigment in de huid spreken we van pigmentverstoringen. Pigmentvlekken komen bij veel mensen voor en zijn er dan ook in allerlei vormen en maten.  Pigment (melanine) wordt aangemaakt in de pigmentcellen in de onderste laag van de opperhuid onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Pigment is heel belangrijk voor de huid,

het beschermt ons namelijk tegen UV-stralen.

Ontstaan van pigmentverstoringen

Onder invloed van UV-stralen wordt pigment in de huid aangemaakt. Bij een verstoring van het proces, door welke reden dan ook, hoopt de melanine zich op en zorgt voor verkleuringen in de huid. Zon is niet de enige factor voor het ontstaan van pigmentverkleuringen, het kan ook komen door: aanleg, hormonale veranderingen en  medicijngebruik.

Soorten pigmentverstoringen

Er zijn een hoop verschillende pigmetverstoringen, ieder met zijn eigen kenmerken:

  • Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn meestal kleine plekjes op de huid en komen voor bij mensen ouders dan 40 jaar. Die vlekjes worden veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan UV-straling. De ouderdomsvlekken komen veelal voor op plekken zoals: de handen, het gezicht en de onderbenen.

  • Zwangerschapsmasker (melasma)

Melasma is een pigmentstoornis die voornamelijk voorkomt bij zwangere vrouwen. De oorzaak van melasma zijn hormonale schommelingen tijdens het gebruik van de anticonceptiepil of tijdens de zwangerschap. Het zwangerschapsmasker bevindt zich voornamelijk op het voorhoofd, de kin, de armen en in de nek.

  • Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een donkere verkleruing van de huid die ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. De grootte van de verkleuring hangt af van de grootte van de ontsteking. Meestal verdwijnt PIH binnen 3 tot 24 manden, afhankelijk van het kleurverschil tussen de huidkleur en de kleur van de pigmentvlekken.

  • Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij je huid en haren pigment verliezen en er witte plekken op je lichaam ontstaan. De pigmentverkleuringen komen overal op het lichaam voor en kunnen zich soms spontaan herstellen. Hoe later vitiligo begint, hoe kleiner de kans op volledig herstel. Bij de meeste mensen worden de pigmentverkleuringen al zichtbaar voor het 20e levensjaar.

  • Sproeten

Ook is er bij sproetjes sprake van ophoping van pigment, maar in een kleine mate. Met sproeten word je, zoals veel mensen denken, niet geboren. Ze ontstaan door blootstelling aan de zon. De mate waarin onder invloed van de zon de sproeten ontstaan is wel genetisch bepaald. 

Oedeem

 Bij oedeem is er vocht te vinden op plekken in het lichaam waar het normaal niet tot nauwelijks te vinden is.

Acne

Acne is een ontstekingsziekte van de huid. Er zijn veel verschillende oorzaken en soorten van acne.

Littekens

Er zijn verschillende soorten littekens zoals: atrofische, hypertrofische, keloïd littekens en striae.

Contact

Tamara Klaasse | Hendrik-Ido-Ambacht

0639087760 | infosmoelwerk@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Bedankt voor de inzending!