Littekens
Littekens zijn vaak vervelende en gevoelige huidafwijkingen die meestal ontstaan als de wondgenezing is verstoord. Zo'n verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld in infectie, een slechte doorbloeding van het huidgebied of als de huid te veel collageenweefsel aanmaakt, dan ontstaat er een verdikt litteken.
​
Soorten littekens
Er zijn naast de "gewone" littekens ook andere soorten littekens, zoals:
​
-
Atrofische littekens
Deze vorm van littekens zijn vaak klein, dun en dieper verzonken in de huid (doordat het weefsel onder de huid verminderd is).
​
-
Hypertrofische littekens
Deze vorm van littekens worden gevormd door een teveel aan collageenweefsel, waardoor het litteken verdikt. Hypertrofische littekens worden vaak gevormd na bijvoorbeeld brandwonden. Deze littekens zijn beperkt tot de plek waar de verwonding zich bevindt.
-
Keloïd litteken
Bij een keloïd litteken ontstaan onregelmatige verdikte plekken. In tegenstelling tot hypertrofische littekens, groeien keloïd littekens ook buiten de plek van verwonding.
​
-
Striae
Striae zijn onderhuidse scheurtjes in het bindweefsel die ontstaan wanneer iemand te snel groeit. Ze ontstaan bijvoorbeeld door zwangerschap, te snelle lengtegroei in de puberteit of als iemand snel veel gewicht aankomt. Striae kenmerkt zich door paars/donkerrode strepen die verschillen in grootte. Je zult striae vaak vinden op plekken zoals: borsten, buik, billen en bovenbenen. In het geval van striae is voorkomen beter als genezen, ookal is voorkomen soms ook geen optie. Er is geen behandeling voor striae. Je kunt wel crème smeren om de huid soepel te houden, waardoor de verkleuringen minder opvallen.
​
Behandeling van littekens
Een huidtherapeut kan littekens behandelen, zodat de klachten/problemen die het litteken veroorzaakt minder wordt of zelfs helemaal weg gaat, zoals: roodheid, pijn, verkleuring, verkleving, verharding en oedeem.
-
Medische/chemische peeling
-
Camouflagetherapie
-
Licht/laser therapie
-
Massagetechnieken
-
Drukpakkingen, tape, siliconenpleisters of siliconengel
​
Zelf littekens behandelen
Naast de behandeling door een huidtherapeut, kan je ook zelf een aantal dingen doen om klachten te verminderen.
In de eerst periode na het ontstaan van het litteken (ca. 18 maanden) kun je de volgende dingen doen/op letten:
-
Stel het litteken niet bloot aan te veel zon/UV-stralen.
-
Vermijd strakke kleding, dit kan het litteken beschadigen en zelfs weer open maken.
-
Kijk uit met sporten en krachttraining, dit geeft vaak extra druk op het litteken.
-
U kunt navragen bij de huidtherapeut, of hij/zij een aantal massagetechnieken kunt aanleren, om thuis klachten zoals jeuk te verminderen.
​