Huidveroudering/verslapping

Huidveroudering, het hoort er nu eenmaal bij. Het is een verschijnsel wat bij iedereen ooit een keer begint, eigenlijk al vanaf je 20e levensjaar, maar het wordt meestal pas duidelijk tussen het 35e en 40e levensjaar. De snelheid waarmee de huid veroudert wordt door erfelijke en uitwendige factoren bepaald, maar ook door de leefstijl van de persoon speelt een belangrijke rol. Eerst verschijnen er fijne lijntjes en na verloop van tijd worden rimpels beter zichtbaar, maar ook kun je andere symptomen zien zoals volumeverlies in de huid.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Er is niet één oorzaak wat huidveroudering veroorzaakt, maar het zijn inwendige en uitwendige factoren die voor de huidveroudering/verslapping zorgen.

  • Inwendige oorzaken

Sommige inwendige oorzaken zijn onvermijdelijk en niet te veranderen, ze horen eenmaal bij het leven. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het verouderen van de huid. De etniciteit en het huidtype, waarmee we allemaal zijn geboren, zijn bepalend voor het tempo waarmee de tekenen van huidveroudering zich laat zien. Ook een slechte doorbloeding betekent dat er minder zuurstof en voedingsstoffen aan het huidoppervlak worden afgegeven.

  • Uitwendige oorzaken

Een van de uitwendige oorzaken van huidveroudering is de opgelopen schade van de vrije radicalen op de huid. Een vrije radicaal is een molecuul wat de celstructuren kan beschadigen. Bij een jonge en vitale huid worden deze vrije radicalen geneutraliseerd door antioxidanten (moleculen die de huid beschermen tegen vreemde stoffen). Door roken, neemt de hoeveelheid van de vrije radicalen in de huid toe.  Deze functie neemt door veroudering van de huid af, waardoor de cellen toch beschadigen. Een andere uitwendige factor is de zon. Door langdurige en dagelijkse blootstelling aan UV-stralen beschadigd de huid ook.

Veranderingen in de huid

Er zijn ook een aantal veranderingen in de huidlagen bij huidveroudering zoals:

  • Opperhuid. De opperhuid wordt bij huidveroudering steeds dunner, dit komt doordat het aantal cellagen in de huid afneemt. De huid wordt ook kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf.

  • Lederhuid. De hoeveelheid collageen neemt af. Collageen hoort bij het bindweefsel en zorgt voor de stevigheid van de huid. Ook neemt de hoeveelheid elastine af, wat ervoor zorgt dat de huid minder soepel en rekbaar is.

Tegengaan van huidveroudering

Huidveroudering is helaas niet tegen te gaan, het is een natuurlijk proces van de huid. Door behandelingen te ondergaan en de juiste huidproducten te gebruiken (80 tot 90% van het huidverjongingsproces wordt thuis gedaan) kun je huidverjonging wel stimuleren. Wat kun je nu precies doen om het huidverouderingsproces te vertragen?

  • Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten, waaronder ook een goede SPF.

  • Ga nooit onder de zonnebank.

  • Gebruik geen alcohol en rook niet.

  • Zorg voor goede nachtrust.

Oedeem

 Bij oedeem is er vocht te vinden op plekken in het lichaam waar het normaal niet tot nauwelijks te vinden is.

Acne

Acne is een ontstekingsziekte van de huid. Er zijn veel verschillende oorzaken en soorten van acne.

Littekens

Er zijn verschillende soorten littekens zoals: atrofische, hypertrofische, keloïd littekens en striae.

Contact

Tamara Klaasse | Hendrik-Ido-Ambacht

0639087760 | infosmoelwerk@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Bedankt voor de inzending!