HUIDKANKER

Ieder jaar krijgen ongeveer 116.00 mensen de diagnose kanker, waarvan  75.000 mensen de diagnose huidkanker. De rol van een huidtherapeut voor, tijdens of na het behandeltraject is voor sommige mensen cruciaal. Zo heeft een huidtherapeut een aantal taken die hij/zij kan verrichten om pijn, lichamelijk ongemak en zichtbare gevolgen kan verminderen.

Soorten huidkanker

  • Basaalcelkanker (basaalcelcarcinoom)

Deze vorm van huidkanker is een van de meest voorkomende vormen, maar ook de minst gevaarlijke vorm. Het groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Basaalcelkanker komt op plekken voor die jarenlang in contact zijn gekomen met zonlicht of de zonnebank zoals, de handen, het gezicht en de hals. Basaalcelkanker doet zich voor als een klein en glazig knobbeltje wat langzaam groeit tot een grotere plek.

  • Plaveiselcelkanker (plaveiselcelcarcinoom)

1 op de 15 mensen krijgt last van deze vorm van huidkanker in Nederland. Het is een vorm die vaker voorkomt bij mannen als bij vrouwen. De kans op plaveiselcelkanker neemt toe naarmate je ouder wordt. Ook komt deze vorm van huidkanker voor op plekken die jarenlang in contact zijn geweest met de zon zoals, het gezicht, de hals en de handen. Plaveiselcelkanker kenmerkt zich als een bleke en ruwe plek op de huid die langzaam groeit.

  • Melanoom

Deze vorm van huidkanker is een van de meest agressieve vormen en kan snel uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Een melanoom is een bruin of rood gekleurde plek op de huid die vaak verward wordt met een moedervlek. Een melanoom kan overal op het lichaam voorkomen, zelfs in het oog. 

Behandeling na huidkanker

Door bestraling en chemotherapie kan de huid behoorlijk beschadigen, zo kan de huid verkleuren, droog en schilferig worden, krimpen of zelfs een allergische reactie geven. Na een operatie kan je last hebben van het littekenweefsel wat is ontstaan, bijvoorbeeld door pijn of bewegingsbeperkingen. Naast de handelingen die een huidtherapeut kan uitvoeren, is de huidtherapeut er ook voor advies en een luisterend oor.

  • Littekenmassage

Een litteken kan na operaties verhard, verdikt, verkleefd of verkleurd zijn. Door speciale massagetechnieken kan de huidtherapeut de doorbloeding in het litteken verbeteren, de huid soepel maken en de cosmetische "ontsiering" verminderen.

  • Oedeemtherapie

Vochtophoping in de huid en weefsels veroorzaakt zwelingen en stijfheid aan het lichaam. Dit komt doordat het lymfestelsel is beschadigd of doordat aangetaste  lymfeklieren zijn verwijdert. Om het lichaam een handje te helpen bij het verwijderen van het overtollige vocht, kan een huidtherapeut door middel van manuele lymfdrainage, vaak in combinatie met compressietherapie (het aanbrengen van kousen en zwachtels) ervoor zorgen dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor neemt ook de eventuele pijn en stijfheid af. Naast de behandeling door de huidtherapeut, kan de hij/zij ook advies geven om zelf thuis de afvoer van lymfevocht te bevorderen.

  • Camouflagetherapie

Als het gevolg van het behandeltraject kunnen littekens soms erg aanwezig zijn, zeker als hij zich op een zichtbare plek op het lichaam bevindt. Ook kunnen ze onzekerheid of schaamte veroorzaken. Door camouflagetherapie kunnen de littekens en verkleuringen worden weggewerkt.

Oedeem

 Bij oedeem is er vocht te vinden op plekken in het lichaam waar het normaal niet tot nauwelijks te vinden is.

Acne

Acne is een ontstekingsziekte van de huid. Er zijn veel verschillende oorzaken en soorten van acne.

Littekens

Er zijn verschillende soorten littekens zoals: atrofische, hypertrofische, keloïd littekens en striae.

Contact

Tamara Klaasse | Hendrik-Ido-Ambacht

0639087760 | infosmoelwerk@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Bedankt voor de inzending!