Acne

Acne is een ontstekingsziekte van de huid. Bij ongeveer 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar komt acne voor. Na deze periode nemen de klachten van acne meestal weer af. Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door dat de poriën in de huid verstopt raken met een teveel aan talg, vetzuren en bacteriën. Door het verstoppen van de poriën ontstaan puistjes, mee-eters en rode bultjes. Dat de poriën verstopt raken met een teveel aan talg, komt doordat de talgklieren in de huid te veel talg aanmaken en in de gang van de talgklier naar het huidoppervlak gaat zitten.

Acne komt het meeste voor in het gezicht, op de rug, schouders en borst. Mensen krabben of knijpen snel hun onzuiverheden open. Dit is een logische reactie, maar helemaal niet verstandig. Doordat je het open krabt/knijpt is er een kans littekenvorming. Ook komt er bij het openmaken van bijvoorbeeld een puistje, vaak pus vrij. Als je het puistje hebt opengemaakt en je gaat vervolgens aan een andere plek van je gezicht zitten, kun je daar een nieuwe ontsteking vormen.

Welke soorten acne zijn er?

Er zijn een aantal verschillende vormen van acne, zoals:

  • Acne vulgaris wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Deze vorm van acne komt het meeste voor in de puberteit en het verdwijnt meestal tussen je 20e en 30e levensjaar.

  • Acne conglobata is een ernstigere vorm van acne, Het komt voornamelijk voor in het gezicht, de nek en rug. De onzuiverheden komen voor in grotere groepen en kunnen knobbels/cysten veroorzaken, die pijnlijk kunnen zijn.

  • Acne keloïdalis is een ontsteking van de haarzakjes. Dit is een vorm van acne waarbij veel littekenvorming ontstaat. Het komt voornamelijk voor in de nek en op de grends van het hoofdhaar.

  • Acne fulminans is een weinig voorkomende, maar heftige vorm van acne. De kenmerken van deze vorm lijken op de kenmerken van acne conglobata, alleen heb je bij deze vorm ook last van ziek zijn en gewrichtsontstekingen.

  • Acne ectopia wordt veroorzaakt door een constante ontsteking van de haarzakjes. Dit komt voornamelijk voor in de liezen en de oksels. Deze vorm van acne komt vaker voor bij mensen die roken en overgewicht hebben.

Oedeem

 Bij oedeem is er vocht te vinden op plekken in het lichaam waar het normaal niet tot nauwelijks te vinden is.

Acne

Acne is een ontstekingsziekte van de huid. Er zijn veel verschillende oorzaken en soorten van acne.

Littekens

Er zijn verschillende soorten littekens zoals: atrofische, hypertrofische, keloïd littekens en striae.

Contact

Tamara Klaasse | Hendrik-Ido-Ambacht

0639087760 | infosmoelwerk@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Bedankt voor de inzending!